inner banner

Χρωματικές Διαθέσεις

Η VECHRO συνεργάστηκε με ειδικούς επιστήμονες του Σκανδιναβικού Ινστιτούτου Χρώματος για να δημιουργήσει για εσάς τη βεντάλια ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ (COLOR MOODS). Η μοναδική αυτή συλλογή των αποχρώσεων έγινε με στόχο όχι απλά να ικανοποιήσει, αλλά να ξεπεράσει τις προσδοκίες διακοσμητών, αρχιτεκτόνων, επαγγελματιών ελαιοχρωματιστών, καταστημάτων πώλησης χρωμάτων αλλά και του τελικού καταναλωτή. 

Οι αποχρώσεις αυτές διατίθενται από τη VECHRO σε μία σειρά προϊόντων και παράγονται με μεγάλη πιστότητα από το σύστημα ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ (COLOR MOODS).

Καλωσορίσατε στον κόσμο του χρώματος! 


Ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται σε μία έντονη, καθημερινή και συνεχώς αυξανόμενη κινητικότητα και διάσπαση. Θέλει να ξεφύγει, προσπαθεί να εκφράσει τη διαφορετικότητά του, την ανάγκη για συντροφικότητα ή να βρει στιγμές προσωπικής χαλάρωσης ή ακόμη και να κλειστεί στον εαυτό του. Προσπαθεί να χρωματίσει τη διάθεσή του!!! 

Το χρώμα, μπορεί να εκφράσει διαθέσεις. Είναι μία έκφραση ύπαρξης. Επηρεάζει τη διάθεσή μας, ξυπνά και ξεκουράζει από την τύρβη της καθημερινότητας. Αποτελεί τρόπο εξωστρεφούς επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους συνανθρώπους μας.

Το χρώμα είναι φαντασία και συναίσθημα, κίνηση και δημιουργία, όνειρο και ρεαλισμός... δεν έχει όρια και διαστάσεις. Βρίσκεται στην ψυχή και το νου και ψάχνει κανάλια έκφρασης.

Η βεντάλια ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ (COLOR MOODS) που συνοδεύει το σύστημα χρωματισμού της VECHRO σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από ειδικούς με στόχο να σας βοηθήσει να εκφράσετε χρωματικά τη διάθεσή σας μέσα από την αρμονία ή την αντίθεση χρωματικών επιλογών. Βασίζεται στο σύστημα NCS, ένα μοντέρνο σύστημα που η χρήση του υιοθετείται σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου.

Το σύστημα NCS είναι ένα λογικό σύστημα επικοινωνίας χρωμάτων, που περιγράφει την αντίληψη του ανθρώπινου ματιού για το χρώμα. 

Στην βεντάλια αυτή περιέχονται 1000 αποχρώσεις. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και 260 μοναδικές αποχρώσεις (ΑΠΑΛΑ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ) που σχεδιάστηκαν από τη VECHRO σε συνεργασία με την NCS, για να ικανοποιήσουν ακόμα και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις και προσδοκίες.

 

Αφήστε λοιπόν τον εαυτό σας να επιλέξει μέσα από ένα ταξίδι στα χρώματα του ουράνιου τόξου, στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου, στα αέρινα χρώματα των ονείρων σας, στα ζεστά χρώματα του ηλιοβασιλέματος, στα ζωηρά χρώματα της Άνοιξης, στα παραδοσιακά χρώματα των παλιών αρχοντικών, στα γήινα χρώματα της φύσης.

Εμπιστευτείτε τις ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ (COLOR MOODS) της VECHRO! 

  • ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ NCS;


Το σύστημα NCS περιγράφει ένα χρώμα βασιζόμενο στα έξι βασικά χρώματα που μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι: λευκό, μαύρο, κίτρινο(Υ), κόκκινο(R), μπλε (B) και πράσινο (G), δίνοντας μία αριθμητική σχέση που συσχετίζει μία απόχρωση με τα βασικά αυτά χρώματα (βλ. NCS COLOR SOLID, π.χ. η απόχρωση NCS με κωδικό S 2030-Y90R μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί ως εξής: 
S : δεύτερη έκδοση χρωματολογίου NCS 
2030: 20-Φωτεινότητα (20% μαύρο), 
30-Βάθος χρώματος (30% χρώμα) 
Y90R: Τόνος (εκφράζει το ποσοστό των δύο βασικών χρωμάτων στην απόχρωση, εδώ κίτρινο (Y) και κόκκινο (R) (Y90R σημαίνει ότι η απόχρωση έχει 10% κίτρινο και 90% κόκκινο). 
Τα καθαρά γκρίζα χρώματα περιγράφονται μόνο με την αναλογία άσπρου – μαύρου: 
S 0500-N: Λευκό 
S 1000-N (10% μαύρο) 
S 2000-N (20% μαύρο) 
S 9000-N: Μαύρο

  • Ο ΚΥΚΛΟΣ NCS COLOR CIRCLE 

Ο κύκλος NCS προκύπτει από οριζόντια τομή στο στερεό χώρο των χρωμάτων, όπου τα τέσσερα βασικά χρώματα βρίσκονται σε θέσεις αντίστοιχες με τα σημεία του ορίζοντα. Κάθε τεταρτοκύκλιο διαιρείται σε 100 βήματα καθένα από τα οποία διαφέρει δέκα ποσοστιαίες μονάδες στην αναλογία χρωμάτων από τα προσκείμενά του. Στον παραπάνω κύκλο φαίνεται ο τόνος Y90R με 10% κίτρινο και 90% κόκκινο.

  • ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ NCS COLOR TRIANGLE

Το τρίγωνο NCS είναι μία κάθετη τομή στο χώρο των χρωμάτων. Στην αριστερή πλευρά βρίσκονται οι γκρίζες αποχρώσεις από το λευκό ως το μαύρο και στη δεξιά η μέγιστη ποσότητα χρώματος στη συγκεκριμένη αναλογία Y90R. Οι αποχρώσεις που βρίσκονται στην ίδια σελίδα έχουν τον ίδιο τόνο (Y90R), αλλά διαφορετική ποσότητα χρώματος και μαύρου. Η απόχρωση που σημειώνεται, έχει 20% μαύρο και 30% χρώμα.


  • ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΕΝΤΑΛΙΑ!

Ταξιδέψτε στον κόσμο των χρωμάτων μέσα από τη συλλογή των 1000 αποχρώσεων της βεντάλιας ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ)COLOR MOODS).

Επιλέξτε το χρώμα που εκφράζει τη διάθεσή σας στο χώρο που βρίσκεστε και συνδυάστε το αρμονικά ή τολμηρά με κάποιο άλλο. 

Αν πιστεύετε ότι ο συνδυασμός χρωμάτων είναι δύσκολο αντικείμενο, η βεντάλια ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ(COLOR MOODS) θα σας βοηθήσει να τα καταφέρετε και να αλλάξετε γνώμη! Οι αποχρώσεις είναι ταξινομημένες σε έξι κατηγορίες. 

Αν θέλετε ανοιχτόχρωμες-φωτεινές αποχρώσεις θα τις βρείτε στην κατηγορία ΑΠΑΛΑ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ.

Στην κατηγορία ΠΑΣΤΕΛ, θα βρείτε αποχρώσεις ζεστές και όχι έντονες. 

Ψάξτε για αποχρώσεις γεμάτες ενέργεια στα ΖΩΗΡΑ. 

Τα χρώματα της φύσης, στη συλλογή ΓΗΙΝΑ. 

Στην κατηγορία ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, θα βρείτε τις αποχρώσεις των παλιών αρχοντικών και των νησιώτικων σπιτιών του Ιονίου και του Αιγαίου. 

Στο τέλος της βεντάλιας, οι δικές μας μελετημένες ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ θα σας βοηθήσουν να κάνετε αρμονικούς, φυσικούς ή τολμηρούς συνδυασμούς και αντιθέσεις στο χώρο σας. 

Κάθε κατηγορία αρχίζει με τους τόνους του κίτρινου διαγράφοντας τον κύκλο των χρωμάτων μέσα από τους τόνους του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου.

 

  • ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ; 

Σε κάθε κατηγορία, οι αποχρώσεις είναι διατεταγμένες έτσι, ώστε η δημιουργία αρμονικών συνδυασμών και αντιθέσεων να είναι ένα παιχνίδι ιδιαίτερα ευχάριστο. 

Κάθε σελίδα περιέχει αποχρώσεις στον ίδιο τόνο και φωτεινότητα αλλά με διαφορετικό βάθος χρώματος. 
Σε κάθε κατηγορία, αν κινηθούμε οριζόντια στις σελίδες, έχουμε ίδιο βάθος χρώματος και φωτεινότητα αλλά διαφορετικό τόνο. 

Δύο αποχρώσεις μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους αν έχουν έστω κι ένα κοινό χαρακτηριστικό (φωτεινότητα, βάθος χρώματος ή τόνο).

 

  •  ΠΟΥ & ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΧΡΩΣΗ 

Στο τέλος της βεντάλιας υπάρχει ευρετήριο με τις περιεχόμενες αποχρώσεις ταξινομημένες με βάση τον κωδικό NCS ή VECHRO και δίπλα τη σελίδα όπου μπορείτε να τις βρείτε. 

  • ΑΡΜΟΝΙΕΣ-ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 

Δύο ή περισσότερες αποχρώσεις μπορούν να είναι αρμονικές, αρκεί να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το σύστημα NCS μάς βοηθάει να καταλάβουμε το χρώμα, να το αναλύσουμε, να το περιγράψουμε, να επικοινωνήσουμε μαζί του και το κυριότερο: να κάνουμε τους δικούς μας συνδυασμούς. 

  • ΑΡΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ 

Όλα τα χρώματα με τον ίδιο τόνο (αναλογία στα δύο βασικά χρώματα) π.χ. R40B (60% κόκκινο, 40% μπλε) ή R80B (20% κόκκινο, 80% μπλε) μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους ανεξάρτητα από τη διαφορετική φωτεινότητα και βάθος χρώματος (περιεκτικότητα σε μαύρο & χρώμα) 

  • ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 

Αρμονία μπορούμε να δημιουργήσουμε και με χρώματα με την ίδια φωτεινότητα και βάθος χρώματος (π.χ S 0520 5% μαύρο, 20% χρώμα) που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους ανεξάρτητα από τον διαφορετικό τόνο (Y, Y50R, R30B, B10G, G30Y) 

  • ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 

Η βεντάλια ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ(COLOR MOODS) εκτυπώνεται με την επιμέλεια και πιστότητα που εγγυάται μόνο το Scandinavian Color Institute (NCS). Κατά την εκτύπωση των αποχρώσεων επιτυγχάνεται εξαιρετικά υψηλή επαναληψιμότητα, το 99% των αποχρώσεων διαφέρουν χρωματικά λιγότερο από ΔΕ=0.6 Η στιλπνότητα των αποχρώσεων που απεικονίζονται στην βεντάλια είναι 17-21 μονάδες υπό γωνία παρατήρησης 60°.