προβλήματα και λυσεις

Προβλήματα και λύσεις

ΦΙΛΤΡΑ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η απόχρωση στις γωνίες όταν εφαρμόζεται με πινέλο δείχνει πιο σκούρα, απ’ότι στον υπόλοιπο τοίχο που το χρώμα έχει εφαρμοστεί με ρολό.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Tο χρώμα που εφαρμόζεται με το πινέλο δεν έχει αραιωθεί περισσότερο, απ’ ότι αυτό που εφαρμόστηκε με το ρολό.
 2. Δεν υπάρχει καλή συμβατότητα των χρωστικών με το χρώμα.
Η ΛΥΣΗ

Η εφαρμογή χρώματος με πινέλο, αφήνει γενικά περισσότερο χρώμα στην επιφάνεια απ’οτι αυτή με ρολό. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη καλυπτικότητα με συνέπεια η απόχρωση να φαίνεται πιο σκούρα.
Αραιώνουμε το χρώμα που πρόκειται να εφαρμοστεί στο « κόψιμο» με πινέλο, πιο πολύ (π.χ 10% αντί 5-7% με νερό). Εφαρμόζουμε όσο πιο λεπτή ζώνη χρώματος μπορούμε στα κοψίματα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Σημεία σε μία επιφάνεια τοίχου, όπου μετά το πέρασμα χρόνου αρχίζουν και φαίνονται τα μερεμέτια (στα οποία αλλάζει και η απόχρωση)
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Δεν έχει ασταρωθεί η στοκαρισμένη επιφάνεια
 2. Η παρετίνα που χρησιμοποιήθηκε για το στοκάρισμα δεν περιέχει καθόλου ρητίνη ή περιέχει ασβέστη
 3. Tο χρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί δεν είναι καλής ποιότητας (φτωχό σε ρητίνη) ή/και οι χρωστικές που έχουν χρησιμοποιηθεί για το χρωματισμό του προσβάλλονται από συστατικά της παρετίνας (π.χ ασβέστης)
Η ΛΥΣΗ
 1. Tα μερεμέτια στοκάρονται με Ultra smaltoplast FIX ή με Power FIX για καλύτερες αντοχές στο χρόνο. Η χρήση ενισχυτικής ρητίνης μειώνει σημαντικά την απορροφητικότητα των στοκαρισμένων επιφανειών και την πιθανότητα εμφάνισης «φαγκρίσματος » στο μέλλον.
 2. Mετά το στοκάρισμα ασταρώνουμε με smaltoplast Universal Primer ή Smaltodur με την κατάλληλη αραίωση.
 3. Eφαρμόζουμε smaltoplast 100% ακρυλικό ή smaltoplast elastic ή smaltoplast silicone.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Εμφάνιση κατά τόπους γυαλάδας σε εξωτερικές επιφάνειες, η οποία με το πέρασμα του χρόνου εμφανίζει μαύρα κατακόρυφα λερώματα.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Σε μερεμέτια, τα οποία αφορούν κυρίως επισκευή ρηγματώσεων, εφαρμόζεται (από λάθος) πρώτα ακρυλική «μαστίχη» ή ελαστομερής στόκος και μετά διαφανές αστάρι πριν το τελικό χρώμα. Με την πάροδο του χρόνου η μαστίχη πλαστικοποιεί το χρώμα (δηλαδή το μαλακώνει σε αυτά τα σημεία) και του αυξάνει τη γυαλάδα (αυξάνοντας και την κολλητικότητα). Ταυτόχρονα σε αυτή την περιοχή το χρώμα γίνεται πιο αδιάβροχο, με συνέπεια η βροχή να μην μπορεί να ξεπλύνει τις μαυρίλες από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους
 που επικάθονται στην τοιχοποιΐα. Αντίθετα σχηματίζει σταγονίδια, τα οποία ενώνονται σε μία κατακόρυφη νοητή γραμμή μεταφέροντας τις μαυρίλες. Όταν στεγνώσει η επιφάνεια εμφανίζονται οι μαύρες γραμμές, σαν μαύρα κατακόρυφα τρεξίματα.

Η ΛΥΣΗ

Για την επισκευή ρηγματώσεων, προτείνεται να χρησιμοποιείται ο ελαστομερής στόκος με σφαιρίδια smaltofill elastic putty, χωρίς να απαιτείται αστάρι. Λόγω της σύνθεσης του στόκου αυτού, οι επιφάνειες δεν εμφανίζουν κατά τόπους γυαλάδες και μαύρα τρεξίματα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ανάπτυξη μούχλας σε εξωτερικές επιφάνειες
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας σε επιφάνειες που δεν τις βλέπει ο ήλιος (βορεινές).
 2. Στάσιμα νερά σε επαφή με την τοιχοποιία .
 3. Πορώδες επιφάνειας τοίχου. Εάν το χρώμα του τοίχου είναι κακής ποιότητας ματ χρώμα , δημιουργούνται πόροι οι οποίοι αποτελούν φωλιές για τους μύκητες .
 4. Συστατικά του χρώματος μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τους μύκητες. Κατάλληλα σχεδιασμένα χρώματα μπορούν να μην αποτελούν τροφή, αλλά αντίθετα να «σκοτώνουν» τους μύκητες. Στις επιφάνειες αυτές αναπτύσσεται σταδιακά ο μύκητας της μούχλας (μαύρη ή/και πράσινη ).
Η ΛΥΣΗ
 1. Επίλυση προβλημάτων σε σωληνώσεις, οροφές, υδρορροές ή σημεία (ακμές με δάπεδο ή χώμα ) όπου παραμένουν νερά σε στασιμότητα ή ανερχόμενη υγρασία (καμπύλωμα της ακμής, προσθήκη τσιμεντοκονίας ή πλακών περιφερειακά της τοιχοποιϊας ). Πρέπει να γίνει χρήση κατάλληλων επισκευαστικών υλικών.
 2. Για την επαναβαφή της επιφάνειας απαιτείται αρχικά πολύ καλός καθαρισμός της, εφαρμογή μυκητοκτόνου υγρού και (μετά το στέγνωμα της επιφάνειας ) εφαρμογή 1 στρώσης αστάρι Smaltox hydro (μονωτικό λεκέδων & αστάρι) και 1-2 στρώσεις αντιμουχλικό Smaltoplast elastic με αντιμυκητιακή δράση το ενεργειακό χρώμα της Vechro “Smaltopast Thermo”.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ανάπτυξη μούχλας σε εσωτερικές επιφάνειες
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας, σε συνδυασμό με κακό αερισμό των χώρων.
 2. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται στα σημεία της τοιχοποιϊας όπου υπάρχει ελλιπής θερμομόνωση ή θερμογέφυρες.
 3. Συσσωρευμένη υγρασία στην τοιχοποϊία (από προβληματικές σωληνώσεις, οροφές, υδρορροές, κ.ά.)
 4. Πορώδες επιφάνειας τοίχου. Εάν το χρώμα του τοίχου είναι κακής ποιότητας και ματ, δημιουργούνται πόροι οι οποίοι αποτελούν φωλιές για τους μύκητες
 5. Συστατικά του χρώματος μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τους μύκητες. Κατάλληλα σχεδιασμένα χρώματα μπορούν να μην αποτελούν τροφή, αλλά αντίθετα να «σκοτώνουν» τους μύκητες. Στις επιφάνειες αυτές αναπτύσσεται σταδιακά ο μύκητας της μούχλας (σημαντικός παράγοντας αλλεργικών ενοχλήσεων)
Η ΛΥΣΗ
 1. Για την αποφυγή συμπύκνωσης υδρατμών εσωτερικά,απαραίτητη είναι η βελτίωση της θερμομόνωσης της ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ τοιχοποιϊας, όπου εκτός από την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης μπορεί εναλλακτικά να εφαρμοσθεί το ενεργειακό χρώμα της VECHRO “Smaltopast Thermo” στην εξωτερική επιφάνεια της τοιχοποιϊας.
 2. Στην περίπτωση συσσωρευμένης υγρασίας απαιτείται η επίλυση προβλημάτων σε σωληνώσεις, οροφές, υδρορροές, κλπ.
 3. Για την επαναβαφή της επιφάνειας, απαιτείται αρχικά πολύ καλός καθαρισμός της, εφαρμογή μυκητοκτόνου υγρού και (μετά το στέγνωμα της επιφάνειας) εφαρμογή 1 στρώσης αστάρι Smaltox Hydro (μονωτικό λεκέδων & αστάρι) και για την αποφυγή επανεμφάνισης του μύκητα της μούχλας 1-2 στρώσεις Smaltoplast extra Silk eco (οικολογικό, αντιμικροβιακό & υποαλλεργικό βελουτέ ματ πλαστικό χρώμα) για προληπτική και κατασταλτική δράση ή Smaltoplast Kitchen & Bath για κατασταλτική δράση.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Χρώμα μη ανθεκτικό στα αλκάλια «ξεθώριασμα» και πλήρη αλλοίωση του φιλμ σε νέα τοιχοποιία.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Κακή προεργασία επιφάνειας
 2. Βαφή νέας επιφάνειας τοιχοποιίας με υψηλή αλκαλικότητα, πριν αυτή ωριμάσει τουλάχιστον για 30 ημέρες (η πλήρης ωρίμανση/στέγνωμα διαρκεί ένα χρόνο).
 3. Όχι αστάρωμα, ή εφαρμογή κατάλληλου ασταριού.
Η ΛΥΣΗ
 1. Νέες επιφάνειες τοιχοποιίας πρέπει να αφήνονται τουλάχιστον 30 ημέρες να στεγνώσουν πριν τη βαφή το διάστημα αυτό επιμηκύνεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες (υψηλά ποσοστά υγρασίας, βροχές κ.ά.). Χρήση ανθεκτικού σε υψηλή αλκαλικότητα ασταριού, π.χ smaltoplast universal primer ή smaltodur.
 2. Σε ήδη προβληματική επιφάνεια, αφαιρούμε το αλλοιωμένο φιλμ και εφαρμόζουμε αστάρι smaltoplast universal primer ή smaltodur και μετά smaltox hydro.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Αποσάθρωση σοβά & σκούριασμα οπλισμού
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Η ύπαρξη προβλημάτων ρηγματώσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πιθανόν να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως η αποσάθρωση του σοβά, ή ακόμη και διάβρωση του οπλισμού του σκυροδέματος λόγω ενανθράκωσης.

Η ΛΥΣΗ

Σε περίπτωση που το πρόβλημα έχει παραμείνει επί μακρόν και έχουν εμφανισθεί τα παραπάνω προβλήματα, προτείνεται να συμβουλευτείτε εξειδικευμένο τεχνικό/μηχανικό, αφενός για την εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος κι αφετέρου για τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει παρέμβαση με επισκευαστικά υλικά πριν το αστάρωμα και το βάψιμο.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Δημιουργία φυσαλίδων, οι οποίες αφήνουν σημάδια σαν κρατήρες στην επιφάνεια του χρώματος.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Όλα τα χρώματα (ιδιαίτερα τα υδατοδιαλυτά) έχουν μια τάση προς αφρισμό ή δημιουργία φυσαλίδας κατά την εφαρμογή.
 2. Υπερβολική ανάδευση του χρώματος πριν την εφαρμογή.
 3. Εκτενής χρήση ρολού η πινέλου κατά την εφαρμογή.
 4. Χρήση ακατάλληλου ρολού.
 5. Εφαρμογή πολλών στρώσεων χωρίς στέγνωμα της προηγούμενης..
 6. Εφαρμογή χρώματος σε πολύ πορώδη επιφάνεια χωρίς αστάρωμα.
Η ΛΥΣΗ
 1. Αφαίρεση προβληματικής επιφάνειας, γυαλοχαρτάρισμα και επαναβαφή σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
 2. Επιλογή προϊόντων ανάλογα με την επιφάνεια.
 3. Για στιλπνά χρώματα χρησιμοποιείστε ρολό με κοντή τρίχα.
 4. Δεν αναδεύουμε έντονα πριν την εφαρμογή.
 5. Στις ριπολίνες νερού μην χρησιμοποιείτε αφρώδη ρολά.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Κακή εφαρμογή χρώματος (συνήθως σε μεγάλο πάχος) μπορεί να προκαλέσει «ρυτίδιασμα» της επιφάνειας.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Συνήθως εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει σωστό στέγνωμα π.χ. σε περιπτώσεις εφαρμογής χρώματος σε μεγάλο πάχος ή εφαρμογή δεύτερης στρώσης πάρα πολύ σύντομα και πριν στεγνώσει η πρώτη.
 2. Κακό στέγνωμα λόγω υψηλών ποσοστών υγρασίας ή υψηλών ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
 3. Εφαρμογή πάνω από μη τριμμένη γυαλιστερή επιφάνεια.
Η ΛΥΣΗ
 1. Αφαιρέστε τις προβληματικές και άλλες περιοχές με σαθρά υπολείμματα χρώματος (σε παλαιά βαμμένες επιφάνειες πιθανόν να χρειαστεί η εφαρμογή διαβρωτικού χρωμάτων).
 2. Γυαλοχαρτάρετε και απομακρύνετε τη σκόνη.
 3. Εφαρμογή χρώματος στις συνιστώμενες αποδόσεις και συνθήκες εφαρμογής.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Βρώμισμα βαμμένων επιφανειών με «μαύρα τρεξίματα» σε κατακόρυφες εξωτερικές επιφάνειες.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Kατακόρυφες συνήθως επιφάνειες, όπου το νερό της βροχής «γλύφει» σε αυτές μαζί με ατμοσφαιρικούς ρύπους (κυρίως αιθάλη, μουτζούρες από τζάκια, καλοριφέρ, ψησταριές κλπ).
 2. "Yδρόφοβες – αδιάβροχες" επιφάνειες που δεν επιτρέπουν στο νερό της βροχής να απομακρύνει τους ρύπους.
 3. Κατασκευαστικές αστοχίες (π.χ. έλλειψη μαρμαροποδιάς).
Η ΛΥΣΗ

Καλό πλύσιμο της επιφάνειας, αστάρωμα με smaltox hydro και εφαρμογή SMALTOPLASΤ 100% ΑΚΡΥΛΙΚΟ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Γυαλάδες σε μορφή κηλίδων ή συνεχών διαφανών γραμμών σε εξωτερικές επιφάνειες (σαν να έχει περάσει σαλιγκάρι).
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Η βαφή εξωτερικών επιφανειών τοιχοποιϊας σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας (ομίχλη, δροσιά, πάχνη κ.λ.π.) ή/και πιθανή βροχή σε σύντομο διάστημα μετά το τέλος της βαφής,
έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του πλήρους στεγνώματος του χρώματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατόν κάποια συστατικά του χρώματος που διαλύονται στο νερό, να εγκλωβιστούν καθώς στεγνώνουν στην επιφάνειά του και να εμφανίζονται κατά τόπους με τη μορφή λεκέδων, τρεξιμάτων και διαφοράς στη γυαλάδα. Έντονες αποχρώσεις, καθώς και εφαρμογή του χρώματος σε παχύ στρώμα σε συνδυασμό με τις παραπάνω συνθήκες, είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν το παραπάνω φαινόμενο.
Στη διεθνή βιβλιογραφία χρωμάτων, το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως «snail trail effect» (αποτύπωμα σαλιγκαριού).

Η ΛΥΣΗ

Προτείνεται ξέπλυμα της επιφάνειας με νερό και ελαφρύ τρίψιμο με πανί ή σφουγγάρι, το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα. Στην περίπτωση που το φαινόμενο εξακολουθεί, το αφήνουμε να αυτοξεπλυθεί με την πάροδο του χρόνου. Δεν προτείνεται άμεση επαναβαφή, καθώς το φαινόμενο των τρεξιμάτων είναι παροδικό,
έχει να κάνει αποκλειστικά με τις συνθήκες που επικράτησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη βαφή και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την αντοχή και τη διάρκεια ζωής του συστήματος που έχει εφαρμοσθεί.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Τριχοειδείς ή μεγαλύτερου μεγέθους ρηγματώσεις σε σοβαντισμένες επιφάνειες.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Πιθανότερη αιτία εμφάνισης είναι η κακή εφαρμογή των υλικών σοβαντίσματος σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα ή/και σύσταση των χρησιμοποιούμενων υλικών. Προγενέστερες εργασίες (π.χ. χτίσιμο, σκυρόδεμα, ηλεκτρολογικές & υδραυλικές εργασίες) αλλά και μεταγενέστερες (π.χ. παρεμβάσεις στην τελική επιφάνεια όπως προσθήκες λουκιών, στεγάστρων κ.ά.) του σοβαντίσματος συνεισφέρουν στην δημιουργία ρηγματώσεων.
 2. Σεισμοί, φυσικά αίτια όπως διαφορετική συμπεριφορά (συστολή/διαστολή) υλικών σε σημεία γειτνίασης αυτών σε μια επιφάνεια (π.χ. χτισμένα στηθαία & μάντρες, ένωση δοκαριών & κολώνων με τα τούβλα της τοιχοποιϊας κ.ά.).
 3. Συσσωρευμένη υγρασία στο σοβά, είτε λόγω γρήγορης εφαρμογής χρωματισμών πριν οι επιφάνειες στεγνώσουν καλά, είτε ελλιπούς ή ανύπαρκτης μόνωσης σε οροφές, μπαλκόνια κ.ά.
 4. Μεγάλες & συχνές θερμοκρασιακές εναλλαγές (συνεχείς συστολές/διαστολές των υλικών), ή/και χρωματισμοί σε περιόδους με πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, ή/και εφαρμογή χρωμάτων με χαμηλό δείκτη ελαστικότητας.
Η ΛΥΣΗ

α)Τριχοειδείς ρωγμές (<800μm )

Εξωτερικές επιφάνειες : Εφαρμογή ελαστομερούς χρώματος Smaltoplast Elastic ή Smaltoplast Thermo.

Εσωτερικές επιφάνειες

 1. Αν οι τριχοειδείς ρωγμές καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας, προτείνεται να ασταρωθούν με Smaltoplast Universal Primer, στη συνέχεια να σπατουλαρισθούν με Ultra Smaltoplast fix, ξανά αστάρωμα με Smaltoplast Universal Primer και βαφή με Smaltoplast extra ή κάποιο άλλο από τα πλαστικά χρώματα της Vechro.
 2. Εάν όχι, στοκάρισμα με Ultra Smaltoplast fix ή Smaltofill elastic putty όπου απαιτείται, αστάρωμα με Smaltoplast Universal Primer και βαφή με Smaltoplast extra ή άποιο άλλο από τα πλαστικά χρώματα της Vechro.

β) Μεγαλύτερου μεγέθους ρωγμές (>800μm )

Εξωτερικές επιφάνειες

 1. Άνοιγμα της ρωγμής και εφαρμογή ελαστομερούς στόκου Smaltofill elastic putty.
 2. Αστάρωμα με Smaltoplast Universal Primer ή Smaltodur και βαφή με Smaltoplast Elastic ή Smaltoplast Thermo.

Εσωτερικές επιφάνειες

 1. Άνοιγμα της ρωγμής και εφαρμογή ελαστομερούς στόκου Smaltofill elastic putty.
 2. Βαφή με Smaltoplast extra ή κάποιο άλλο από τα πλαστικά χρώματα
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η απόχρωση του χρώματος ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Κακής ποιότητας χρώματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πληρωτικά υλικά, σε συνδυασμό με χρήση χρωστικών με μικρές αντοχές στην ηλιακή ακτινοβολία).
 2. Εφαρμογή σε εξωτερικές επιφάνειες πλαστικών χρωμάτων.
 3. Μεγάλη έκθεση των επιφανειών σε ηλιακή ακτινοβολία (κυρίως σε επιφάνειες με νότιο προσανατολισμό).
 4. Υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών (έντονες αποχρώσεις, ή προσθήκη επιπλέον χρωστικών με σκοπό την αύξηση της καλυπτικότητας).
 5. Επιφάνειες στις οποίες εμφανίζεται το πρόβλημα της κιμωλίασης, σε συνδυασμό με κακή εφαρμογή, όπως π.χ. αναστάρωτες επιφάνειες, μεγάλο πάχος στρώσης (κυρίως σε έντονες αποχρώσεις), κ.ά.
Η ΛΥΣΗ

Επαναβαφή με Smaltoplast 100% Ακρυλικό ή Smaltoplast elastic. Εάν το ξεθώριασμα είναι έντονο εφαρμόστε πρώτα αστάρι smaltox hydro.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Σκάσιμο που παίρνει μορφή παρόμοια με αυτήν της λάσπης όταν ξεραθεί και σκάσει.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Εφαρμογή χρώματος σε πολύ μεγάλο πάχος (όχι σωστό στέγνωμα και σκλήρυνση).
 2. Κακής ποιότητας χρώματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πληρωτικά υλικά. Σε συνδυασμό με μεγάλο πάχος εφαρμογής, όταν το φιλμ στεγνώνει «χάνεται» η συνοχή του.
 3. Εφαρμογή χρώματος πάνω σε αστάρι διαλύτου που δεν έχει στεγνώσει πλήρως. Αποτέλεσμα να εξατμίζονται οι διαλύτες του ασταριού, που εγκλωβίζονται και "σηκώνουν" το τελικό χρώμα.
Η ΛΥΣΗ

Απομακρύνετε το χρώμα στην προβληματική περιοχή, με ξύσιμο ή/και γυαλοχαρτάρισμα. Απομακρύνετε τη σκόνη πριν την επαναβαφή. Χρησιμοποιείστε αστάρι αν αυτό απαιτείται και καλής ποιότητας τελικό χρώμα (ανάλογα με το είδος της επιφάνειας).

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Δημιουργία μαλακού φιλμ μετά την εφαρμογή του βερνικοχρώματος.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Εφαρμογή χρώματο/ς σε πολύ μεγάλο πάχος (δεν έγινε σε βάθος σκλήρυνση)
 2. Εφαρμογή χωρίς καλό καθάρισμα της επιφάνειας (υπολείμματα ελαίων, σκόνης κ.ά.)
 3. Επιφανειακό στέγνωμα (όχι σε βάθος) λόγω εφαρμογής σε υψηλή θερμοκρασία («μαλακό» χρώμα λόγω της μη σκλήρυνσής του).
Η ΛΥΣΗ

Καλό τρίψιμο επιφάνειας (ή αφαίρεση του χρώματος εάν κρίνεται απαραίτητο με το ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ χρωμάτων της VECHRO), επαναβαφή με GUMILAK metal (με προσθήκη σκληρυντή GUMILAK metal για καλύτερη πρόσφυση, αντοχές) ή SMALTOLUX.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Σε ξύλινες βερνικωμένες επιφάνειες παρουσιάζονται σκασίματα και τα βερνίκια ξεφλουδίζουν, ενώ το χρώμα του ξύλου έχει αρχίσει να αλλοιώνεται.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Κακής ποιότητας βερνίκι χωρίς ικανοποιητική πρόσφυση και ελαστικότητα.
 2. Πολλαπλά στρώματα παλαιών βερνικιών
 3. Συστολές και διαστολές του ξύλου καθώς και άντληση - απόδοση υγρασίας από το ξύλο στο περιβάλλον, καταπονούν το βερνίκι προστασίας.
 4. Η βερνικωμένη επιφάνεια είναι εκτεθειμένη σε καιρικές συνθήκες με μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας.
 5. Το βερνίκι δεν περιέχει τα κατάλληλα φίλτρα UV για να προστατεύσει το ξύλο από χρωματικές αλλοιώσεις.
Η ΛΥΣΗ
 1. Προληπτικά θα πρέπει η ξύλινη επιφάνεια να ασταρωθεί με Συντηρητικό νερού Smaltoxyl hydro και στη συνέχεια να βερνικωθεί με βερνίκι νερού Smaltoxyl hydro. Η ξυλοπραστασία νερού VECΗRO εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία σε όλες τις καιρικές συνθήκες και σε σύγκριση με όλα τα βερνίκια διαλύτου υπερέχει, αφού δεν ξεφλουδίζει και δεν απολεπίζεται, αναπνέει, συντηρείται και επαναβάφεται εύκολα χωρίς να χρειάζεται η απομάκρυνση του προηγούμενου βερνικιού.
 2. Κατασταλτικά, η επιφάνεια θα πρέπει να καθαριστεί από τα παλαιά βερνίκια με Διαβρωτικό VECHRO και να συντηρηθεί με τη ξυλοπροστασία νερού Smaltoxyl hydro.
Το πρόβλημα
Σε παλαιά τοιχοποιία ή σε νέους σοβάδες πριν βάψουμε παρατηρούμε τριχοειδή σκασίματα και ρωγμές μικρού μεγέθους.
Πιθανές αιτίες
 1. Κακής ποιότητας ή πολυκαιρισμένη τοιχοποιία που έχει χρόνια να συντηρηθεί.
 2. Οι σοβάδες δεν έχουν την κατάλληλη σύνθεση ή εφαρμόζονται σε μεγάλο πάχος ή με λάθος τρόπο.
 3. Η υγρασία της επιφάνειας όταν αυτή βάφηκε ήταν πολύ αυξημένη.
 4. Η τοιχοποιία είναι εκτεθειμένη σε καιρικές συνθήκες με μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας ή σε συνθήκες παγετού.
 5. Το χρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί δεν παρουσιάζει ελαστικότητα και καλές αντοχές στη μεταβολή της θερμοκρασίας
Λύση
 1. Προληπτικά θα πρέπει να περιοριστούν οι παραπάνω αιτίες που προκαλούν και ενισχύουν το φαινόμενο και η νέα επιφάνεια στη συνέχεια να στοκαριστεί με τον ελαστομερή στόκο με σφαιρίδια Smaltofill Elastic Putty και να ασταρωθεί με αστάρι νερού Smaltoplast Universal Primer ή με αστάρι διαλύτου Smaltodur. Μετά εφαρμόζεται ακρυλικό μονωτικό & χρώμα μαζί Smaltoplast Elastic, το οποίο έχει εξαιρετική ελαστικότητά, γεφυρώνει τα τριχοειδή και τις μικρορωγμές και προσφέρει ενισχυμένη αντιμουχλική προστασία.
 2.  Κατασταλτικά, η βαμμένη επιφάνεια θα πρέπει να καθαριστεί από τα παλαιά χρώματα, να στοκαριστεί με ultra Smaltoplast fix, να ασταρωθεί και να βαφεί με τα παραπάνω προτεινόμενα συστήματα βαφής.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Σε διάφορα σημεία της τοιχοποιίας εμφανίζονται φουσκάλες και σε άλλα το χρώμα έχει σκάσει και έχει ξεφλουδίσει.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. «Τοπική» έλλειψη πρόσφυσης ασταριού και χρώματος.
 2. Μεγάλη υγρασία της τοιχοποιίας (εισερχόμενη από προβληματικές σωληνώσεις, έδαφος) και αδυναμία της επιφάνειας να «αναπνέει» ικανοποιητικά, ώστε να αποβάλλει τους υδρατμούς.
 3. Η υγρασία της επιφάνειας όταν αυτή βάφηκε ήταν πολύ αυξημένη.
 4. Δεν χρησιμοποιήθηκε το κατάλληλο αστάρι ή το αστάρι αραιώθηκε υπερβολικά ή το αστάρι δεν συνεργάζεται σωστά με το τελικό χρώμα.
 5. Βαφή επιφάνειας σε υψηλές θερμοκρασίες (>35οC)
 6. Κακή ποιότητα υποστρώματος (σοβά)
Η ΛΥΣΗ
 1. Προληπτικά θα πρέπει να περιοριστούν οι παραπάνω αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα και η νέα επιφάνεια στη συνέχεια να ασταρωθεί με αστάρι νερού Smaltoplast Universal Primer ή με αστάρι διαλύτου Smaltodur Silicone. Μετά εφαρμόζεται ακρυλικό χρώμα Smaltoplast 100% Ακρυλικό ή Smaltoplast Silicone, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη πρόσφυση. Το Smaltoplast Silicone επιτρέπει στην επιφάνεια να «αναπνέει» και ταυτόχρονα την αδιαβροχοποιεί. Το «αναπνέον» αστάρι Smaltoplast Universal Primer εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τα ακρυλικά χρώματα της VECHRO.
 2. Κατασταλτικά, η βαμμένη επιφάνεια θα πρέπει να καθαριστεί από τα παλαιά χρώματα να στοκαριστεί όπου χρειάζεται με ultra Smaltoplast fix, να ασταρωθεί και να βαφεί με τα παραπάνω προτεινόμενα συστήματα βαφής.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Εμφάνιση άσπρης σκόνης ή χιονιού στη βαμμένη επιφάνεια ή ασπρίλες που φαίνεται να «τρέχουν» στον τοίχο με μορφή καταρράκτη.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
 1. Τα άλατα του σοβά, των τούβλων και του μπετόν μεταφέρονται στην εξωτερική επιφάνεια του τοίχου μέσω των τριχοειδών, των ρωγμών και της υγρασίας.
 2. Οι σοβάδες δεν έχουν την κατάλληλη σύνθεση.
 3. Ο τοίχος ασταρώθηκε πριν στεγνώσει ικανοποιητικά ο σοβάς.
 4. Ο τοίχος δεν ασταρώθηκε σωστά (π.χ. υπερβολική αραίωση στο αστάρι ή χρήση κακής ποιότητας ασταριού).
 5. Το χρώμα που έχει χρησιμοποιηθεί δεν παρουσιάζει καλές αντοχές στη «μετανάστευση» των αλάτων.
Η ΛΥΣΗ
 1. Προληπτικά θα πρέπει να περιοριστούν οι παραπάνω αιτίες που προκαλούν και ενισχύουν το φαινόμενο και η νέα επιφάνεια στη συνέχεια να ασταρωθεί με αστάρι νερού Smaltoplast Universal Primer ή με αστάρι διαλύτου Smaltodur ή με αστάρι διαλύτου Smaltodur Silicone. Μετά εφαρμόζεται ακρυλικό χρώμα Smaltoplast 100% Ακρυλικό ή Smaltoplast Silicone ή Smaltoplast Elastic, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στη «μετανάστευση» των αλάτων, σε σύγκριση με άλλα ακρυλικά χρώματα!
 2. Κατασταλτικά, η βαμμένη επιφάνεια θα πρέπει να καθαριστεί από τα παλαιά χρώματα και τα άλατα, να στοκαριστεί όπου χρειάζεται με ultra Smaltoplast fix, να ασταρωθεί και να βαφεί με τα παραπάνω προτεινόμενα συστήματα βαφής.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Εμφάνιση ζαρωμάτων σε μεταλλικές ή/και ξύλινες επιφάνειες βαμμένες με Βερνικόχρωμα.
Πιθανές αιτίες
 1. Εφαρμογή χρώματος σε πολύ μεγάλο πάχος
 2. Εφαρμογή επόμενης στρώσης πριν στεγνώσει η προηγούμενη
 3. Επιφανειακό στέγνωμα (όχι σε βάθος) λόγω εφαρμογής σε υψηλή θερμοκρασία («μαλακό» χρώμα λόγω της μη σκλήρυνσής του).
Η ΛΥΣΗ
 1. Καλό τρίψιμο επιφάνειας (ή αφαίρεση του χρώματος εάν κρίνεται απαραίτητο με το ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ χρωμάτων της VECHRO
 2. Επαναβαφή με GUMILAK metal (με προσθήκη σκληρυντή GUMILAK metal για καλύτερη αντοχή και σκληρότητα) ή SMALTOLUX (για ξύλινες επιφάνειες).
Vechro Logo
ΒΕΧΡΩ Α.Ε
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ & ΕΜΠΟΡΙΟ
ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑΤΩΝ
Λιοσίων 302, Αθήνα 111 45
+30 210 4816101-3